ZUTPHEN - Tegen de 19-jarige P. E. uit Apeldoorn is woensdag voor de rechtbank in Zutphen vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De man heeft bekend op 2 maart zijn -jarige opa uit Apeldoorn met een klauwhamer te hebben vermoord.

Uit sectie bleek dat de bejaarde minstens vijf maal op het hoofd was geslagen. De verdachte kon zich woensdag voor de rechtbank weinig van de bewuste dag herinneren. Stemmetjes hadden hem aangezet tot de daad. E. had een moeilijke jeugd en kwam regelmatig over de vloer bij zijn grootvader.

Een ex-vriendin van E. verklaarde tegenover de politie dat hij al eerder plannen had om z'n opa om te brengen. De oude man had veel geld en de Apeldoorner zat in geldproblemen. Hij zou z'n grootvader naar de zolder van z'n seniorenwoning lokken en hem daar van de trap afduwen. Niemand zou hem verdenken omdat hij het lievelingetje van opa was en het op een ongeluk zou lijken.

Ondanks het feit dat daarmee moord te bewijzen zou zijn, besloot de officier van justitie tot doodslag. Daardoor kon hij tevens tbs eisen. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum achtten de kans op herhaling namelijk zeer groot. De rechtbank doet op 27 november uitspraak.