JERUZALEM - De Israëlische regering heeft woensdag in spoedberaad besloten dat het gebied dat de Palestijnen in de Gazastrook niet mogen betreden, wordt uitgebreid. Voorts moeten er meer 'gerichte moordaanslagen' worden uitgevoerd op Palestijnen die als militant worden gezien en verdacht worden van het afvuren van raketten.

De strijdkrachten moeten ook meer acties ondernemen tegen de Palestijnse bestuurders. Dit heeft een deelnemer aan het spoedberaad tegenover het Franse persbureau AFP gezegd.

De Israëlische radio meldde eerder al dat de regering de verboden zone in de noordelijke Gazastrook wilde verruimen. Daarbij zou ook zijn overwogen een stuk van de Gazastrook weer te bezetten. De Israëli's hielden de strook van 1967 tot september 2005 bezet.

De Israëlische regering hield spoedberaad naar aanleiding van de inslag van een Palestijnse raket. Die trof dinsdag een leeg parkeerterrein naast een school in Ashkelon.

Israëlische militairen in het noorden van de Gazastrook raakten woensdag slaags met Palestijnse strijders. Die vuurden volgens getuigen zeker twee antitankgranaten af op Israëlische voertuigen. In Gaza-stad bombardeerde de Israëlische luchtmacht een huis in de wijk Zeitoun, een bolwerk van Hamas. Daar vielen twee doden.

Eerder in de ochtend deden Israëlische militairen een inval in het huis van de Palestijnse parlementsvoorzitter Aziz Dweik. Die bleek niet thuis. De Israëli's hebben al 34 parlementariërs en ministers opgepakt. Ze houden hen verantwoordelijk voor de ontvoering op zondag 25 juni van een Israëlische militair.