DEN HAAG - Het derde kabinet Balkenende is bijna rond. Vrijdag of begin volgende week zal het nieuwe kabinet zich aan de Tweede Kamer presenteren. Alle Kamerleden moeten dan van zomerreces terugkomen om te debatteren over de regeringsverklaring.

De staatssecretarissen Joop Wijn (CDA) en Atzo Nicolaï (VVD) worden de nieuwe ministers op Economische Zaken en Koninkrijksrelaties.

Informateur Ruud Lubbers bracht woensdagochtend een tussenverslag uit aan koningin Beatrix. Daarna ging het snel. Aan het eind van de ochtend ontving hij de fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA) en Mark Rutte (VVD).

In de loop van de middag leverde Lubbers zijn eindverslag in bij koningin Beatrix die later op de dag demissionair minister-president Jan Peter Balkenende ontvangt.

Meerderheid

Voor de hoofdmissie van het kabinet, het indienen van een volwaardige rijksbegroting voor volgend jaar, heeft het minderheidskabinet Balkenende-III een "duidelijke meerderheid" in de Tweede Kamer. Informateur Lubbers heeft dat woensdag gezegd tijdens zijn persconferentie. Naast de beoogde coalitiepartijen CDA en VVD is in elk geval D66 bereid de hoofdmissie te steunen, zei Lubbers.

Op sommige andere terreinen zal het kabinet terughoudend moeten zijn. De partijen moeten dat echter zelf bepalen, niet de informateur, aldus Lubbers. De verkiezingsdatum moet volgens hem 22 november worden.

Lubbers zei verder dat VVD'er Bruno Bruins de opengevallen plek van Mark Rutte op Onderwijs invult, zoals eerder al de bedoeling was. Hij wordt waarschijnlijk vrijdag beëdigd. De taken van de afgetreden D66-staatssecretaris Medy van der Laan (Media) worden door minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) overgenomen.

Voordeel

Volgens Lubbers is er een voordeel aan de huidige situatie, die ontstond door de val van het kabinet Balkenende-2 vorige week. Het kabinet dat na de verkiezingen van november aantreedt, krijgt nu meer tijd om de begroting van 2008 voor te bereiden, zei hij. Balkenende-3 zal volgens Lubbers vrijdag of begin volgende week zijn regeringsverklaring in de Kamer presenteren.

Ster

Staatssecretaris Wijn van Financiën wordt in het nieuwe kabinet de nieuwe minister van Economische Zaken, als opvolger van de opgestapte D66-minister Laurens Jan Brinkhorst. De 37-jarige Wijn geldt als een rijzende ster bij de christen-democraten. In Balkenende-I was hij al staatssecretaris op Economische Zaken, maar dat kabinet viel al na enkele maanden. Voor die tijd was hij Tweede Kamerlid.

Als opvolger van D66-minister Pechtold is staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken bedacht. De 46-jarige VVD'er kwam in 1998 de Tweede Kamer in als woordvoerder voor media en cultuur.

Bemoeienis

Nicolaï kwam uit de wereld van kunst en cultuur. In 2002 kreeg hij onverwacht de post op Europese Zaken, omdat hij daarmee tot dan toe geen bemoeienis mee had gehad. Dat geldt overigens ook voor Koninkrijksrelaties.