DEN HAAG - Honderden automobilisten zijn zaterdag en zondag langs de A1 tussen Muiden en Diemen door digitale fotografie op de bon geslingerd, omdat ze te hard zouden hebben gereden.

Toch hoeven de snelheidsovertreders niet bang te zijn voor een gepeperde verkeersboete. Aangezien de radarapparatuur niet op tijd was geijkt, konden alle bonnen de prullenbak in, bevestigde een woordvoerder van de het Korps landelijke politiediensten (KLPD) een bericht van woensdag in het Noordhollands Dagblad.

Het ging om in totaal 1556 personen die in twee dagen tijd tijdens de snelheidscontrole werden gesnapt. De jaarlijkse ijking van de apparatuur, waarmee de overtreding werd gesignaleerd, was op vrijdag 30 juni verlopen.

Controlesticker

De fout werd als eerste ontdekt door de politiedienst zelf. Vrijwilligers van de website flitsservice.nl. zagen naderhand op een van hun foto's dat de datum op de controlesticker van het apparaat was verstreken.

De KLPD geeft toe dat er in de procedure iets mis is gegaan. "Dat maakt de controle ongeldig en dus krijgt niemand ten onrechte een bon", aldus de woordvoerder.