DEN HAAG - Vakantieverkeer zal het komende weekeinde voor veel fileleed en verstoppingen zorgen. Regio Midden krijgt vanaf vrijdag vakantie en zaterdag zullen naar de verwachting van de ANWB ruim 700.000 Nederlanders op vakantie gaan.

Ongeveer 400.000 van hen gaan naar het buitenland. De grote uittocht zal pas volgende weekeinde plaatshebben, want dan begint in het zuiden van Nederland de bouwvak.

Vrijdagavondspits

De vrijdagavondspits zal eerder beginnen en de ANWB denkt dat met name in het midden van Nederland op de wegen rond de Veluwe, reizigers rekening moeten houden met vertraging. De verkeersdienst verwacht dat de meeste files na 20.00 uur opgelost zullen zijn.

Evenementen als Bospop in Weert en de Hoekse Havendag in Hoek van Holland zullen dit weekeinde ook veel verkeer trekken.

Werkzaamheden

Bovendien zullen werkzaamheden aan de A2, Eindhoven richting Den Bosch tussen knooppunt Ekkersweijer en Best, aan de A13, Rotterdam richting Den Haag tussen Kleinpolderplein en Delft-Zuid en aan de A44, Amsterdam richting Den Haag tussen Burgerveen en Wassenaar, ook voor verkeersopstoppingen zorgen.

Frankrijk

In Frankrijk moet met name verkeer naar Bretagne en Normandië rekening houden met files. De karavaan van de Tour de France is dan in die contreien neergestreken. Delen van Duitsland krijgen ook deze week vakantie. Verkeer naar de Noord- en Oostzeekunst en rond München zal in files terecht komen. In Oostenrijk en Zwitserland zullen de Tauerntunnel en de Gotthardtunnel knelpunten zijn.