DEN HAAG - Het is niet uitgesloten dat het nieuwe kabinet deze week al wordt beëdigd. Het zou dan nog voor het weekend zijn regeringsverklaring kunnen presenteren in de Tweede Kamer. Kringen rond informateur Ruud Lubbers hebben dat dinsdagavond laten weten.

Lubbers brengt woensdagochtend een tussenverslag uit over zijn werkzaamheden aan de koningin. Die vertrekt daarna op vakantie naar Italië. Als dat in verband met de kabinetsformatie nodig is, zal ze haar vertrek echter uitstellen of terugkomen van vakantie. Diverse betrokkenen verwachten dat Lubbers woensdag zijn eindverslag afrondt.

Lubbers heeft zich dinsdag beziggehouden met nadenken en het ordenen van de informatie die hij van de fracties heeft ontvangen. Het gaat daarbij vooral om lijsten met onderwerpen die het nieuwe minderheidskabinet van CDA en VVD wel, of juist niet zou moeten behandelen tot de verkiezingen van 22 november.

Taboeonderwerpen

Of deze lijstjes ook in de regeringsverklaring terecht komen is nog maar de vraag. CDA en VVD hebben aangegeven zich niet vast te willen leggen op taboeonderwerpen. Maar Lubbers heeft de informatie toch nodig om te kunnen bepalen of de nieuwe minderheidscoalitie op voldoende steun in de Tweede Kamer kan rekenen.

Lubbers zal in zijn eindverslag ook aangeven of de posten van de afgetreden D66-ministers Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) en Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) ingevuld moeten worden met nieuwkomers. Eerder liet de informateur doorschemeren dat deze posten niet door zittende ministers erbij gedaan kunnen worden.

Splitsing post

Maar volgens ingewijden is het niet uitgesloten dat dat laatste toch gebeurt. Een van de varianten die de ronde doet is dat de post van Pechtold opgeknipt wordt, waarbij bijvoorbeeld CDA'er Piet Hein Donner (Justitie) Koninkrijksrelaties erbij krijgt, terwijl zijn VVD-collega Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) Bestuurlijke Vernieuwing onder zijn hoede neemt.

Economische Zaken leek eerder geclaimd te worden door de VVD vanwege het evenwicht in de sociaal-economische vierhoek van het kabinet. Maar volgens een betrokkene maken de liberalen hier geen halszaak van.