WILLEMSTAD - De Curaçaose oppositieleider Anthony Godett moet op maandag 17 juli naar de gevangenis om zijn straf voor corruptie uit te zitten. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat Godett nog deze maand naar de Bon Futuro moet. Mededelingen over een exacte datum worden door het OM niet gedaan.

De Hoge Raad veroordeelde Godett in september 2005 tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Omdat hij iets meer dan een maand in voorarrest heeft gezeten, moet hij uiteindelijk bijna negen maanden de cel in.

In december werd zijn verzoek om gratie afgewezen. Dat hij toen niet werd vastgezet, maar nog steeds op vrije voeten is, heeft te maken met een cellentekort in de Bon Futuro-gevangenis.

Plaatsen vrij

Godett heeft zich ruim een maand geleden gemeld met het verzoek zijn straf te kunnen uitzitten, zegt persofficier van justitie Giselle Veen-Jonkhout. "Er komen volgende week 66 plekken vrij en dus kan Godett zitten", aldus de officier. Als hij zich niet zelf had gemeld, had het volgens haar misschien langer geduurd.

Eigenlijk wilde Godett graag op 14 juli de cel in. Hij vond dat een symbolische datum vanwege de herdenking van de Franse revolutie. Waarom dat niet is gelukt en het 17 juli is geworden, is niet duidelijk.

Godett werd in april 2003 opgepakt, een paar weken voor de lokale verkiezingen die hij glansrijk won. Zijn arrestatie had te maken met een grootscheeps onderzoek naar fraude bij de overheid.

Uiteindelijk werden hij en een groot aantal medeverdachten veroordeeld wegens fraude. Of Godett's medeveroordeelden op dezelfde dag worden vastgezet, is niet duidelijk.

Verkiezingen

Het komt Godett goed uit dat hij nu de cel in kan. Als hij vrij komt, kan hij nog campagne voeren voor de verkiezingen van de eilandsraad van Curaçao. Die worden verwacht voor mei 2007.