DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos vindt dat een eventuele nieuwe Europese grondwet er alleen kan komen nadat de Nederlandse bevolking zich daar via een referendum over heeft uitgesproken. Bos zegt dat deze week in een interview met het weekblad Elsevier.

"Als er weer iets komt dat ook maar enigszins lijkt op wat vorig jaar het Grondwettelijk Verdrag heette, dan zal dat wéér via een referendum moeten lopen, zegt Bos.

Bos waarschuwt de Europese sociaal-democratische zusterpartijen van de PvdA dat ze "niet moeten denken dat het wel even geregeld gaat worden met de grondwet" als de PvdA in de regering komt.

Vóór

De PvdA was vorig jaar vóór de Europese grondwet, maar de Nederlandse bevolking stemde in een referendum in ruime meerderheid tegen. In diverse Europese landen gaan stemmen op de grondwet nieuw leven in te blazen.

Stabiel

Bos zegt in Elsevier verder dat hij na de verkiezingen een "zo stabiel mogelijk kabinet" wil vormen. Hij spreekt zich niet uit voor een partij, maar zegt wel dat het VVD-leiderschap van Mark Rutte hem "kwetsbaar" voorkomt. "Rutte en Verdonk kunnen allebi rekenen op een grote achterban die toch wat verschillend in elkaar zit, met verschillende verwachtingen over wat de VVD zou moeten doen."

Het CDA kent geen leiderschapsprobleem, aldus Bos. "Maar om precies te weten wat voor vlees we met het CDA in de kuip hebben, moeten we nog wel wachten op het verkiezingsprogramma van die partij."