ROTTERDAM - Het balkon in Rotterdam-Charlois dat maandagavond naar beneden stortte, is van de gevel afgeknapt door achterstallig onderhoud. Het ijzer was afgebroken waardoor het hekwerk eraf viel. Dat bleek dinsdag uit onderzoek van inspecteurs van de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam.

De 38-jarige eigenaar van de woning aan de Oostvoornsestraat en een 37-jarige man vielen met balkon en al van twee hoog naar beneden. Ze kwamen op een onderliggend soortgelijk balkon terecht. Een van de slachtoffers wist zich hieraan vast te houden, de ander rolde verder naar beneden en kwam tussen het puin terecht. Hun verwondingen vielen volgens de politie mee.

Repareren

Bij de val raakte het onderliggende balkon beschadigd. Het wordt gestut. Bouw- en Woningtoezicht heeft de eigenaar - de 38-jarige man bezit het hele pand - opdracht gegeven deze te repareren. Bovendien moet hij de restanten van het afgeknapte balkon verwijderen. De tuin is in opdracht van de dienst afgezet.

Behalve op dit adres, hebben de inspecteurs ook de balkons van ruim tien omliggende panden bekeken. In vier gevallen vertrouwden zij het niet. De bewoners moeten hun balkon nader laten onderzoeken door een specialist. Alle woningen zijn ongeveer negentig jaar oud. De komende dagen nemen de inspecteurs de balkons van omliggende straten onder de loep.

Bouw

In november 2004 bleek bij een nieuwbouwcomplex op de Kop van Zuid in Rotterdam dat mogelijk iets mis was met de bouw. Een van de bewoners merkte dat zijn balkon iets verzakte toen hij erop stond. Uit onderzoek bleek uiteindelijk dat de balkons en erkers normaal gebruik prima aankonden.

In Maastricht ging het een aantal jaren geleden wel mis. In 2003 stortten van appartementencomplex Patio Sevilla vijf balkons naar beneden. Twee personen kwamen hierbij om het leven.