EINDHOVEN AIRPORT - Drie veteranen uit de Koreaoorlog zwaaiden dinsdag het eerste deel van de hoofdmacht voor de zuid-Afghaanse provincie Uruzgan uit. De mannen van het eerste uur van het Van Heutzregiment zijn trots op hun jonge collega's van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen die de tradities van het oude regiment hebben overgenomen.


Foto: Hes Mundt l Minister Kamp spreekt Uruzgan-gangers toe

"Het is een hele zinvolle missie, die Taliban moet worden afgestopt," zegt kolonel b.d. Len Schreuders. "Zij zullen risico's lopen, maar ze weten dat. Zij zullen niet in de put raken als er iemand sneuvelt. Doe je dat wel dan ben je als militair niet geschikt voor je opdracht," zegt Schreuders die zelf een jaar als compagniescommandant in Korea heeft gediend. Het was tot nu toe de gevaarlijkste missie voor Nederlandse militairen die aan in totaal 56 soldaten het leven kostte.

Risico's

Ook minister Henk Kamp van Defensie die de eenheid van dik honderd man toesprak voor hun vertrek, is zich bewust van de grote risico's die zijn mannen lopen. "Ik laat ze niet met een gerust hart gaan."

De bewindsman zegt te begrijpen dat die risico's veel mensen bezig houdt. Maar hij wijst er ook op dat zijn organisatie er alles aan doet om die risico's binnen de perken te houden. "En als je ziet hoe het tot dusverre is gegaan met de opbouw van de kampen in Tarin Kowt en Derah Wood en de konvooien, dan hebben de zaken nog steeds in de hand."

Kabinet

Kamp maakt zich niet druk over de demissionaire status van het kabinet. "Ik laat me daar niet door afleiden en kan mijn werk goed blijven doen." Hij laat zich dagelijks informeren over de vorderingen van de Nederlandse ontplooiing in Uruzgan. In totaal moeten daar vanaf augustus als Nederland de verantwoordelijkheid voor de provincie overneemt van de Amerikanen 1400 militairen aan de slag.

Berichtenstroom

Kolonel Theo Vleugels, de commandant van Taskforce Uruzgan blijft stoïcijns onder de toenemende berichtenstroom in de Britse media dat de Engelsen in de aangrenzende provincie Helmand het water over de schoenen dreigt te lopen en meer mankracht en materieel nodig zouden hebben.

"We hebben te maken met een dynamische situatie. Het heeft nu geen zin om van alles mee te nemen wat straks weer uit je zakken rolt. We moeten daar ter plekke eerst gevoel krijgen voor de situatie, goed om ons heen kijken en ons dan pas afvragen of we meer spullen of mensen nodig hebben. Als we de zaken goed in beeld hebben kunnen we de route naar voren uitstippelen."

Acclimatiseren

De mannen van Vleugels gaan via het vliegveld van Kabul naar de zuid-Afghaanse luchtmachtbasis Kandahar, waar zij twee weken de tijd krijgen om te acclimatiseren en hun wapens in te schieten.