MADRID - De metroramp van Valencia is wel degelijk te wijten aan te hoge snelheid. Dit heeft een plaatselijke bestuurder van de spoorwegvakbond dinsdag gezegd na bestudering van de gegevens uit de 'zwarte doos'.

De trein "reed met 80 kilometer per uur in een bocht waar de snelheid is beperkt tot 40 km/h". Eerder had de vakbond te hoge snelheid als oorzaak van de ramp nog van de hand gewezen.

Dinsdagochtend werd de zwarte doos met alle gegevens over de metrotrein gevonden. Bij het ongeval kwamen maandag 41 mensen om het leven. Op één na zijn zij allemaal geïdentificeerd. Bijna veertig anderen raakten gewond.

Om 12.00 uur dinsdag stond de bevolking van Valencia massaal vijf minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp. Achttien van de 41 doden komen uit het stadje Torrent even buiten Valencia.

Rouw

Koning Juan Carlos en koningin Sofia en premier José Luis Zapatero zullen dinsdagavond bij een rouwdienst voor de slachtoffers in de kathedraal van Valencia aanwezig zijn. Zij hebben hun reis door India daarvoor afgebroken. De gemeente Valencia heeft drie dagen rouw afgekondigd.