AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft dinsdag taakstraffen uitgedeeld aan supporters die op 8 mei betrokken waren bij de rellen na de huldiging van Ajax op het Amsterdamse Leidseplein. De zitting, waarbij in totaal twintig verdachten moeten voorkomen, duurt nog de hele dag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rechter achtte de schuld van de eerste drie dinsdagochtend bewezen. Zij moeten taakstraffen tot zeventig uur uitvoeren. Een van hen kreeg daarbovenop een stadionverbod en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd.

Cohen

Volgens de rechter hebben alle verdachten zich schuldig gemaakt aan een ernstig feit, dat grote maatschappelijke impact heeft gehad. Zo dreigde burgemeester Job Cohen van Amsterdam vlak na de rellen dat een huldiging op het Leidseplein er voorlopig niet meer inzit.

Daarmee hebben de hooligans het volgens de rechter verpest voor alle Ajax-fans die er wel een feestje van willen maken. Bovendien hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het gooien van diverse voorwerpen naar politiemensen en -voertuigen, waardoor soms levensgevaarlijke situaties ontstonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dat de relschoppers voor de onlusten in zijn geheel werden veroordeeld en niet voor bijvoorbeeld het gooien van slechts één steen. "Er was sprake van ontzettend grootschalige rellen", aldus de officier van justitie. "Iedereen jutte elkaar op. Je kunt spreken van een zogenaamd sneeuwbaleffect. Als er een iemand een steen gooit, volgt de rest. Zo wordt de bal uiteindelijk steeds groter."

Huldiging

Volgens haar hebben alle verdachten zich schuldig gemaakt aan openbare geweldpleging op en rond het Leidseplein, waar de voetballers op het bordes van de Stadsschouwburg even daarvoor feestelijk werden gehuldigd. De rechter ging daarin niet mee en veroordeelde de verdachten alleen voor de feiten die zij hadden gepleegd, zoals het gooien van een steen richting de politie.

Bakstenen

Na afloop van de huldiging sloeg de sfeer om en keerde een groep van zo'n driehonderd fans zich tegen de politie. Ze gooiden onder meer met bakstenen, bierflesjes, paraplu's en vuilniszakken naar agenten, voertuigen van de Mobiele Eenheid (ME), paarden en ruiters van de bereden politie. Ook staken ze illegaal vuurwerk af. De ME moest een waterkanon inzetten om het plein te ontruimen. In totaal arresteerde de politie 44 personen.

Spijt

De relschoppers verklaarden tegenover de rechter dat ze spijt hadden van hun actie. Ze zouden hebben gehandeld vanuit "sensatiezucht" en zich hebben laten meeslepen door de menigte. Twee van de drie verklaarden zelfs niets met Ajax of voetbal te hebben. Ze kwamen naar eigen zeggen voor de gezelligheid.