DEN HAAG - De wegwerkzaamheden hebben ook dinsdag weer tot lange files op de A2 en de A12 naar Utrecht geleid. De rij voertuigen tussen Waardenburg en knooppunt Everdingen op de A2 is volgens de ANWB zestien kilometer lang, die op de A12 vanuit Den Haag twintig kilometer.

Maandag ging het door werk aan de weg ook op de A27 vanuit het zuiden naar de stad Utrecht mis. Dinsdag is het daar iets rustiger, volgens de ANWB doordat Rijkswaterstaat de verbindingsweg tussen de A27 en de A12 heeft afgesloten.

De opstoppingen leidden ook op andere weggedeelten tot overlast, onder meer op de A2 van Amsterdam naar Utrecht. Tussen Vinkeveen en de afrit Oog in Al stond tien kilometer. Volgens een woordvoerder van de ANWB zijn er geen maatregelen te treffen die voor enige verlichting zorgen. "De werkzaamheden moeten doorgaan en een rijstrook is te weinig voor in de spits. Ik verwacht niet dat deze files voor tien uur zijn opgelost." Tegen half elf was dat het geval.

Pionnen

Rijkswaterstaat is in overleg over mogelijke oplossingen, maar de wegwerkzaamheden gaan gewoon door. "Opschorten kan niet. De aannemer is dit weekeinde begonnen met het frezen en strippen van asfalt op de brug bij Hagestein. Een paar pionnen opzijzetten is geen optie,", aldus Theo de Lange van RWS Utrecht.

Volgens hem waren de files dinsdagochtend ook al een stuk minder dan maandag. Komende vrijdag beginnen de schoolvakanties in Midden-Nederland. "We gaan ervan uit dat de verkeersdrukte dan een stuk minder wordt."