GAZA-STAD - De ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit is nog in leven. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische regering dinsdag gezegd tegen de Franse nieuwszender LCI.

"Wij weten dat Gilad Shalit op dit ogenblik in leven is, wij weten dat hij gewond is en dat hij enkele dagen geleden door een arts is onderzocht", zei zegsman Avi Pazner. Het lot van Shalit was onzeker geworden na het verlopen van het ultimatum dat zijn Palestijnse gijzelnemers hadden gesteld.

Vrijlating

Dinsdagmorgen om 06.00 uur lokale tijd verliep de deadline die de ontvoerders hadden gesteld. De gewapende tak van de regeringspartij Hamas, het Leger van de Islam en de Volksverzetscomités eisen de vrijlating van duizend Palestijnen in Israëlische detentie. Als Israël daaraan niet zal voldoen, zou dat niet nader genoemde consequenties hebben.

Na het verstrijken van het ultimatum zei woordvoerder Abu al-Muthana van het kleine en vrijwel onbekende Leger van de Islam dat er geen informatie meer wordt gegeven over het lot van Shalit "of hij nu wordt gedood of niet". Later verklaarde hij dat volgens 'islamitische waarden' gevangenen goed moeten worden behandeld en niet mogen worden gedood.

Afpersing

De Israëlische regering weigert te onderhandelen met de militante Palestijnen die Shalit vasthouden. Premier Ehud Olmert zei niet toe te geven aan "afpersing". Hij zei dinsdag dat het offensief tegen "de terroristen, zij die hen beschermen en bevelen uitdelen" door moet gaan. Hij herhaalde niet met de gijzelnemers te willen onderhandelen.

Intussen hebben de drie bewegingen die achter de gijzeling zitten zich teruggetrokken uit het overleg met Egyptische bemiddelaars die de vrijlating van Shalit proberen te bewerkstellingen, aldus Osama al-Muzaini van Hamas. "Ze (de ontvoerders) kunnen hem doden, naar een ander land brengen of verbergen. Alle opties zijn open."

Raketaanval

In de nacht van maandag op dinsdag ging het Israëlische leger door met het aanvallen van doelen in de Gazastrook. In Beit Lahiya in het noorden van Gaza kwam een lid van de Izz al-Din al-Qassam Brigades (de gewapende tak van Hamas) om het leven en raakte een ander gewond door een Israëlische raketaanval. Het Israëlisch leger zei dat de mannen een bom langs de weg aan het verstoppen waren.

Twee uur later werd de aan Hamas gelieerde Islamitische Universiteit in Gaza-stad met raketten bestookt. Hier vielen geen slachtoffers. Het complex wordt volgens de Israëlische strijdkrachten gebruikt "door terreurgroepen voor het instrueren en leiden van terroristen".

Terugslaan

De 19-jarige korporaal Shalit werd op 25 juni ontvoerd uit een Israëlisch legerkamp vlakbij de grens met de Gazastrook. De Israëlische minister van Justitie Haim Ramon zei kort voor het verstrijken van het ultimatum dat Israël keihard zal terugslaan als Shalit wordt gedood. "De hemel zal op hun hoofd vallen als ze Shalit iets aandoen."

Israël trok een week geleden het zuiden van Gaza binnen. Daarbij verwoestte het leger bruggen en een elektriciteitscentrale. Maandag drongen Israëlische tanks en troepen ook het noorden van de Gazastrook binnen. De operatie heeft tot nu toe aan acht Palestijnen het leven gekost.