DEN HAAG - Informateur Ruud Lubbers heeft maandagavond tegen tien uur na een lange werkdag "moe, maar voldaan" het Binnenhof verlaten. Als laatste had hij een gesprek met premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Gerrit Zalm.

Dat gaf de oud-premier geen reden om terug te komen op zijn verwachting, dat hij zijn karwei nog deze week af zal hebben.

Onverwachte dingen

Zaterdag dacht Lubbers nog twee weken nodig te hebben. Toen hij aan het einde van de middag met alle fractieleiders van de Tweede Kamer had gesproken liet hij weten aan een week genoeg te zullen hebben.

Lubbers zei maandag "geen echt onverwachte dingen" gehoord te hebben en hield de gesprekspartners voor dat wat hem betreft 22 november een goede datum kan zijn voor vervroegde verkiezingen.

Formateur

Het is niet aan informateur Lubbers, maar in een latere fase aan de formateur, om te bepalen wie precies de plekken gaat innemen van de vertrokken D66-ministers. Wel zal Lubbers mee nadenken over de vraag om "wat voor personen" het dan dient te gaan.

Hoe zijn programma er verder uit zal zien kon Lubbers nog niet zeggen, behalve dat hij eerst zou gaan slapen om vervolgens de maandag opgedane informatie "te laten bezinken."