DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor het gerechtshof in Den Haag opnieuw tbs met dwangverpleging geëist tegen de 43-jarige F. de J., die in 2004 VVD-politicus Jozias van Aartsen en zijn voorlichter aanreed. Eerder legde de rechtbank in Den Haag de vrouw dezelfde maatregel op.

De Enschedese reed op 1 april 2004 op Van Aartsen en zijn voorlichter in, die op het Lange Voorhout in Den Haag bezig waren met een fotosessie. Door de aanrijding raakt de schouder van de voorlichter uit de kom. Van Aartsen, de toenmalige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, rolde over de motorkap, maar bleef ongedeerd.

Psychische stoornis

De rechtbank verklaarde de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar, omdat ze lijdt aan een psychische stoornis. De vrouw hoefde daarom geen gevangenisstraf uit te zitten. Het OM eiste maandag ook geen celstraf tegen haar.

De vrouw had last van achtervolgingswaanzin, en meende dat ze afgeluisterd werd. Op 1 april 2004 reed ze naar Den Haag om met een schokkende daad daartegen te protesteren. Toen ze Van Aartsen en zijn voorlichter zag lopen, besloot ze op hen in te rijden.

Dubbele poging tot moord

De advocaat-generaal bestempelde haar daad maandag tijdens de zitting bij het hof als een dubbele poging tot moord. Volgens de aanklaagster is er een grote kans dat de vrouw weer in de fout zal gaan. Onlangs hebben deskundigen van het Pieter Baan Centrum vastgesteld dat de Enschedese nog altijd lijdt aan een schizofrene aandoening. Daarom zou ze opgenomen moeten worden in een gesloten tbs-inrichting.

Volgens Jeroen Soeteman, de advocaat van de vrouw, heeft het Pieter Baan Centrum echter niet duidelijk aangetoond dat er gevaar op herhaling is. Hij bepleitte vrijspraak voor zijn cliënt. De Enschedese verklaarde zelf dat ze nooit de bedoeling heeft gehad om Van Aartsen of zijn voorlichter te doden.

Het gerechtshof doet uitspraak op 17 juli.