DEN HAAG - D66 zal zich verzetten tegen een besluit van het kabinet Balkenende III om definitief te kiezen voor de JSF als opvolger van de F16. Ook wil de partij niet dat er nu snel een besluit wordt genomen over de aanleg van een snelweg tussen de A6 en de A9 bij Naarden.

Dat zei fractievoorzitter Lousewies van der Laan maandag na afloop van haar gesprek met informateur Ruud Lubbers.

Het kabinet hoeft zich wat betreft de sociaal-economische agenda "niet uit te leveren aan de LPF. D66 heeft die agenda altijd gesteund en zal dat blijven doen," aldus Van der Laan. De democrate was de zesde fractievoorzitter die met Lubbers sprak.

Voor haar had de CDA-coryfee een telefonisch onderhoud met Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, die vanwege persoonlijke omstandigheden niet naar Den Haag kon komen.

Lastenverlichting

Van der Laan zei verder weinig problemen te hebben met het doorvoeren van lastenverlichting door het interimkabinet. "Daar is al uitvoerig over gesproken en daar staan wij nog steeds achter."

Over de opvolging van de D66 bewindslieden voor Economische Zaken en Bestuurlijke Vernieuwing raadde zij Lubbers aan te pleiten voor "mensen met kennis van zaken". Volgens Van der Laan vergen bij voorbeeld de staatkundige vernieuwing van de Antillen en de problemen rond energie-intensieve bedrijven bewindslieden die weten waar ze over praten.