MADRID - Door een metro-ongeluk in het Oost-Spaanse Valencia zijn maandag zeker 35 doden gevallen. Minstens twintig mensen zijn zwaargewond geraakt. Het dodental als gevolg van het metro-ongeluk in Valencia zal volgens de autoriteiten vrijwel zeker oplopen. Nog zeker tien mensen verkeren in levensgevaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerder van het stadsbestuur heeft verklaard dat het ongeval vrijwel zeker het gevolg was van een combinatie van een te hoge snelheid en het daardoor afbreken van een wiel, aldus Spaanse media.

Het ongeluk gebeurde bij het metrostation Jesus in Valencia. Twee wagons zouden van het spoor zijn geraakt. Spaanse media meldden dat mogelijk een tunnelbuis is ingestort. De autoriteiten sluiten een terroristische aanslag zoals in Madrid in maart 2004 uit.

Ruim 150 mensen op de rampplek zijn geëvacueerd. Hulpverleners zouden tussen de wrakstukken nog op zoek zijn naar slachtoffers. In de metro zaten mogelijk meer dan tweehonderd mensen.

Paus

Paus Benedictus XVI heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. Dat deed hij middels een telegram aan de aartsbisschop van Valencia. Daar zijn maandag de rooms-katholieke Wereldgezinsdagen geopend. De kerkvorst zal de bijeenkomst eind deze week sluiten.

Door een ongeluk in de metro van de Valencia vielen vorig jaar september 35 gewonden. Bij dat ongeval waren drie metrotoestellen betrokken.