DUBAI - De gezochte terroristenleider Osama bin Laden heeft zijn tevredenheid geuit over de recente aanslagen in Bali, Koeweit en Jemen en over de gijzeling van theaterbezoekers in Moskou door Tsjetsjeense moslimstrijders. Bin Laden was te horen op een geluidsband die de Arabische nieuwszender al-Jazeera dinsdagavond uitzond.

De man die volgens al-Jazeera Bin Laden is, en zo klinkt, beschuldigt op de band de Verenigde Staten en hun bondgenoten ervan moslims in de Palestijnse gebieden en elders te schaden. Hij bedreigde de bondgenoten van de "Witte Huis-bende van slagers" met nieuwe aanslagen als ze de VS blijven steunen. "Als je doodt, word je gedood", zei hij.

Hoe al-Jazeera aan de band is gekomen, vermeldde de nieuwszender niet. In het verleden zond de in Qatar gevestigde zender al vaker toespraken van Bin Laden en andere leden van zijn terroristennetwerk al-Qaeda uit.

Washington heeft in reactie op de uitzending van dinsdagavond bekendgemaakt de opname te analyseren om vast te stellen of de stem inderdaad die van Bin Laden is.