LONDEN - De NAVO staat op het punt voor het eerst een officiële rol te gaan spelen in Afghanistan. Het militair bondgenootschap is door Nederland en Duitsland gevraagd assistentie te verlenen wanneer zij begin volgend jaar het commando van de vredesmacht ISAF in de Afghaanse hoofdstad Kabul overnemen. Dat meldde de Financial Times woensdag.

Over de aanvraag van Nederland en Duitsland wordt volgende week in Praag besloten. Volgens diplomaten is het dan voor het eerst dat de NAVO een rol krijgt in de strijd tegen het terrorisme en de stabilisering van Afghanistan. In de Tsjechische hoofdstad bespreekt de NAVO de toetreding van zeven Oost-Europese landen en de kwestie-Irak.

Nederland en Duitsland deden het verzoek tot bijstand in een brief aan de secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson. Den Haag en Berlijn willen dat de NAVO onder meer steun verleent bij de planning, communicatie en logistiek voor de ISAF, die nu nog onder bevel van Turkije staat. Nederland en Duitsland vormen zes maanden het commando van de ISAF.

Eerder deze week werd al bekend dat België bereid is bijstand te verlenen aan de vredesmacht in Kabul. Het gaat om medische of transportsteun, of indien noodzakelijk zelfs elite-eenheden. Minister van Defensie Korthals heeft de Noorse regering ook gevraagd bij te dragen aan de Afghaanse veiligheidsoperatie.