NABLUS - Israël is woensdagmorgen vroeg een grote militaire operatie in Nablus in het noorden van de Westelijke Jordaanoever begonnen. Meer dan 150 gepantserde voertuigen gesteund door gevechtshelikopters trokken het centrum van de stad binnen.

Dat meldden bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst. Schoten werden gehoord, maar het leger ondervond schijnbaar geen tegenstand. Na een klein uur was de hele stad in Israëlische handen. Het historische centrum is omsingeld door tanks.

Vermoedelijk is de kasba het belangrijkste doelwit van de operatie. Israëlische media hadden eerder gemeld dat de regering-Sharon hard wilde terugslaan als vergelding voor de schietpartij in de kibboets Metzer nabij de stad Tulkarm zondag. Daarbij verloren vijf Israëli's het leven. De Palestijnse dader wist te ontkomen.

De actie in Nablus komt 24 uur na een Israëlische inval in Tulkarm en het belendende vluchtelingenkamp. De dader van de aanslag op de kibboets zou afkomstig zijn uit Tulkarm. Hij zou zijn opdracht volgens Israëlische bronnen hebben gekregen van de leiding van al-Aqsa Martelaren Brigades in Nablus, meldde de BBC.