UTRECHT - Voor de derde keer in korte tijd hebben door de hitte uitgezette rails tot oponthoud geleid. Deze zogenoemde spoorspatting, een soort kattenruggetje in de rail, is door spoorbeheerder ProRail nauwelijks tegen te gaan.


Foto: Harrie Wetzels l Zaterdagavond liep een trein uit de rails tussen Heerlen en Herzogenrath

Zondagavond vertraagde een uitgezette rail het treinverkeer tussen Amsterdam-Amstel en Amsterdam-Muiderpoort. Zaterdagavond liep een trein uit de rails tussen Heerlen en Herzogenrath. Beide gevallen leidden niet tot gewonden. Vrijdag was dat anders, toen op de lijn Utrecht-Leiden de stoptrein bij Zwammerdam uit de rails liep en er drie passagiers gewond raakten.

"Het gebeurt niet vaak, maar nu toevallig kort achter elkaar. Dat komt door uitzetting van het metaal. Dat is een natuurlijk materiaal en zet uit bij grote hitte", aldus de woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat dit nauwelijks is te voorkomen. "Behalve door de rails te verkoelen met water. En dat is onbegonnen werk."

De machinisten merken wanneer de rails niet glad lopen. "Dat veroorzaakt trillingen. Bij Amsterdam en bij Heerlen was dat het geval. Dan kan het spoorverkeer doorgaan, alleen moet het langzaam rijden over het uitgezette deel."

De officiële oorzaak van het ongeval bij Zwammerdam is nog niet vastgesteld; dat wordt nog onderzocht.