BAGDAD - De eerste vrouw en de oudste dochter van ex-dictator Saddam Hussein staan op de nieuwe lijst die de Iraakse regering heeft opgesteld van mensen die gezocht worden wegens terroristische activiteiten. De lijst, waarop in totaal 41 personen staan, wordt aangevoerd door Izzat Ibrahim al-Duri, een voormalige plaatsvervanger van Saddam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Saddam's dochter Raghd en haar moeder Sayida worden ervan beschuldigd de opstand van soennieten te financieren met het achterovergedrukte geld van Saddam. Raghd woont in Jordanië en Sayida in Qatar. Beide landen zijn volgens Irak juridisch verplicht aan een uitleveringsverzoek gevolg te geven. Het is echter onduidelijk of dat verzoek is gedaan.

Jordaanse koningshuis

De Jordaanse premier Maaruf Bakhit liet zondag weten dat Raghd Hussein de gast is van het Jordaanse koningshuis en onder zijn bescherming staat. Raghad en haar kinderen zijn in Jordanië op basis van "humanitaire overwegingen", aldus de premier. Als asielzoeker staan zij onder bescherming van koning Abdullah II. Hij benadrukte dat Irak geen officieel uitleveringsverzoek heeft gedaan. Saddam zelf staat terecht voor een speciaal tribunaal in Bagdad. Hij werd in 2003 gevangengenomen.

Zarqawi

De Iraakse regeringsadviseur inzake nationale veiligheid, Mowaffaq al-Rubaie, maakte zondag verder bekend dat Abu Mussab al-Zarqawi, de terrorist die de tak van al-Qaeda in Irak leidde, inmiddels is begraven volgens islamitisch gebruik. Al-Zarqawi werd op 7 juni gedood bij een Amerikaanse beschieting.

Een voormalige echtgenote van Zarqawi stelde zondag in de Italiaanse krant La Repubblica dat soennitische stamleiders, die de terrorist enige tijd bescherming boden, hem aan de Amerikanen hebben 'verkocht'. In ruil voor de schuilplaats, beloofden de VS hun offensief tegen al-Qaeda in Irak tijdelijk op een laag pitje te zetten.

Overigens staat ook de opvolger van Zarqawi, sjeik Abu Hamza al-Mujahir, op de nieuwe lijst van meestgezochte terroristen. De Iraakse autoriteiten presenteerden de lijst daags na een van de bloedigste bomaanslagen in het land sinds begin dit jaar.

Aanslagen

Zaterdag kwamen in Bagdad op een drukke markt in de sjiitische wijk Sadr City zeker zestig mensen om het leven. Meer dan honderd mensen raakten gewond bij de aanslag, die waarschijnlijk met een autobom werd gepleegd en de markt veranderde in een plaats van chaos en verwoesting. De doden en gewonden lagen tussen de uitgebrande auto's, verwoeste winkels en marktstalletjes.

De aanslag in de arme wijk, waar twee tot drie miljoen sjiiitische Irakezen wonen, is opgeëist door een voorheen onbekende soennitische groepering, 'ondersteuners van het soennitische volk'.

Irak wordt al maanden geteisterd door geweld tussen de grootste stromingen binnen de islam. De ontvoeringen, schiet- en moordpartijen hebben al honderden levens geëist. Op een geluidsband die zaterdag op een islamitische website te horen was, beloofde Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden de sjiieten in Irak al vergeldingsacties van de soennitische minderheid. De opname zou authentiek zijn.

Zondag werd Bagdad opnieuw geplaagd door bomaanslagen. Bij twee incidenten vielen in totaal vier doden. Daarnaast was het parlementslid Iyad Jamalideen zondagmorgen doelwit van een aanslag op zijn leven, die mislukte. Een vrouwelijke parlementariër van de belangrijkste soennitische politieke partij, Taiseer Najah al-Mashhadani, werd zaterdag ontvoerd. Een andere vrouw in het Iraakse parlement, Leqa al-Yaseen, werd zondag ten zuiden van Bagdad door onbekenden aangevallen. Een lijfwacht kwam daarbij om het leven.