BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht maandag in heel Nederland matige smog. Mensen kunnen dan beter zware inspanningen vermijden. Smog kan leiden tot kortademigheid, hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft een woordvoerder van dit Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zondag gezegd. Ook zaterdag was er al sprake van matige smog. Zondag waren de waarden juist lager.

Hoge temperaturen

Smog, een hoge concentratie van ozon, ontstaat door vuile lucht, krachtige zon en hoge temperaturen en weinig wind. Dan wordt er meer ozon gevormd. Matige smog betekent tussen de 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter. Wanneer de hoeveelheid tot boven de 240 microgram stijgt, spreekt het RIVM van ernstige smog.

Het RIVM weet nog niet zeker of er ook dinsdag smogproblemen zijn; dat hangt af van de weersomstandigheden. Maar de peilers van onder andere de luchtkwaliteit sluiten niet uit dat het bij gelijke omstandigheden richting ernstige smog zal gaan.

Bejaarden

In geval van ernstige smog komen er wel duidelijke waarschuwingen. Vooral bejaarden en mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen er flink last van krijgen. Wanneer ze zich te veel inspannen, krijgen ze last van geïrriteerde ogen, neus en keel. Ook benauwdheid, hoest en hoofdpijn zijn veelvoorkomende verschijnselen.

België

Ook België heeft last van matige smog en om erger te voorkomen heeft het land een aantal maatregelen afgekondigd. Langs snelwegen zijn borden geplaatst om de maximumsnelheid te verlagen naar 90 kilometer om vervuiling van de lucht zoveel mogelijk te beperken.

Nederland neemt dat soort voorzorgsmaatregelen niet, omdat het effect ervan gering is, volgens de woordvoerder. "Het kan effectief zijn als je er al enkele dagen vooraf mee begint. Maar het effect is gering als je per smogdag besluit tot langzamer rijdend verkeer op die dag."

Het RIVM heeft een landelijk meetnet voor luchtkwaliteit. Het geeft permanente informatie aan het publiek via teletekst (pag. 711 en 712). Bij ernstige smog komt het met een persbericht.