PURMEREND - De ontmanteling van de vliegtuigbom in Purmerend is zondagochtend succesvol afgerond. Dat heeft burgemeester Leen Verbeek van Purmerend laten weten. Het afgezette gebied werd rond 9.00 uur vrijgegeven. Ongeveer 3700 geëvacueerde bewoners konden toen weer naar huis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De demontage van de 1900-ponder begon zaterdagavond om iets na half negen. Ruim tien uur later kon de bom uit het gat worden gehaald. Het projectiel wordt zaterdag op zee tot ontploffing gebracht.

Afzetting

Het opruimen van de in 1941 boven Purmerend gedropte bom bleek een hele operatie. Bewoners in een gebied van 500 meter rond de bom moesten voor een dag hun woning verlaten. Ook werd het treinverkeer stilgelegd en werd het luchtruim tijdens de ontmanteling afgesloten. Het gebied werd verder met 1250 hekken afgezet en 175 agenten, bewakingscamera's en een helikopter zagen toe op de veiligheid en bewaking van het ontruimde gebied.

Aanhoudingen

De politie heeft ten tijde van de ontmanteling drie personen aangehouden, zo is zondag bekend gemaakt. Twee 20-jarige mannen uit Purmerend gooiden in beschonken toestand een crossfiets tegen de hekken. Een 26-jarige Purmerender wilde naar huis en kwam tot de ontdekking dat ook zijn woning binnen het ontruimde gebied stond. Hij klom over de afzetting en werd daarop aangehouden. De drie zijn in de loop van zondag weer naar huis gestuurd.

Waardering

Burgemeester Verbeek zei na afloop van de geslaagde ontmanteling blij te zijn dat de hele operatie zonder problemen is verlopen. Waardering niet alleen voor de bij de ontmanteling betrokken professionals, maar ook voor alle inwoners die hun woning moesten verlaten. Mede dankzij hun medewerking is dit tot een goed einde gebracht, aldus Verbeek.

De gemeente Purmerend hield betrokkenen via de website crisis.nl en via een gratis sms-dienst op de hoogte van de voortgang van de ontmanteling. De sms-dienst bleek met ruim 2800 aanmeldingen een groot succes.