DUBAI - Osama bin Laden heeft op een geluidsband die op internet te horen is, de sjiitische bevolking in Irak gewaarschuwd voor vergeldingacties voor hun aanvallen op de soennitische minderheid in Irak. Het is niet zeker of het om Bin Laden gaat, maar volgens kenners lijkt de stem wel op die van de al-Qaeda-leider.

Een functionaris van een Amerikaanse geheime dienst die anoniem wil blijven, zei er niet aan te twijfelen dat het de stem van Bin Laden is.

Het is al de tweede keer binnen twee dagen dat op internet een geluidsband is opgedoken met een stem die aan Bin Laden wordt toegeschreven. Vrijdag prees de leider van al-Qaeda zijn eerder deze maand gedode plaatsvervanger in Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Zaterdag zei hij de benoeming te steunen van Abu Hamza al-Muhajir als diens opvolger.

Op de geluidsband werd opnieuw gezegd dat al-Qaeda overal ter wereld aanvallen zal uitvoeren op Amerikaanse doelen. Hij waarschuwde ook de internationale gemeenschap zich niet met Somalië in te laten. "We zullen de (Amerikaanse) soldaten bevechten in Somalië en we behouden ons het recht voor hen in eigen land te straffen en waar maar mogelijk is", aldus de stem.