AMSTERDAM - Wouter Bos is door de leden met grote meerderheid gekozen tot lijsttrekker van de PvdA. Partijvoorzitter Koole maakte dat dinsdagavond in Amsterdam bekend. Bos versloeg zijn tegenkandidaten fractievoorzitter Van Nieuwenhoven, Kamerlid Klaas de Vries en partijlid Jouke de Vries.

De partijleden konden de afgelopen week schriftelijk en telefonisch hun stem uitbrengen. Ruim 54 procent van de leden heeft dat gedaan. Van de ruim 31.000 uitgebrachte stemmen ontving Bos er ruim 19.000. Van Nieuwenhoven eindigde als tweede met 31,8 procent van de stemmen, Klaas de Vries werd derde met 4,7 procent met kort achter hem Jouke de Vries.

Een blije Bos verklaarde dat de belangrijkste taak van de PvdA bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen is om een meerderheid van CDA en VVD tegen te houden. Hij sprak de hoop uit daarbij op de steun van zijn tegenkandidaten in de strijd om het leiderschap te kunnen rekenen.

Herkenbaar

Bos was verrast door de grote steun voor zijn kandidatuur. "Ik hoop dat dat iets te maken heeft met de ideeën die ik de afgelopen tijd uitgedragen heb.'' De lijsttrekker wil zijn partij weer "herkenbaar maken''. "Iedereen moet weten dat de PvdA strijdt voor haar traditionele idealen als eerlijk delen, solidariteit en emancipatie.'' Bos wil woensdag met de huidige fractievoorzitter Van Nieuwenhoven bespreken of hij nu al het leiderschap over de fractie overneemt.

Goede actrice

Van Nieuwenhoven toonde zich een goed verliezer. Ze roemde Bos als politicus en zei graag onder hem in de fractie te opereren. Bij binnenkomst van de zaal in Amsterdam wekte een zeer goed gemutste Van Nieuwenhoven de indruk dat zij de grote winnaar zou zijn. "Ik ben altijd een goede actrice geweest'', verklaarde ze later.
Ook Klaas de Vries is beschikbaar voor de PvdA-kandidatenlijst. Jouke de Vries niet. Het partijbestuur praat dinsdagavond over de samenstelling van de kandidatenlijst. Zaterdag moet het PvdA-congres in Rotterdam de keuze voor Bos en de lijst definitief vastleggen.

Niet teleurgesteld

Klaas de Vries was naar eigen zeggen niet teleurgesteld. Hij heeft genoten van de afgelopen campagneweken. De oud-PvdA-minister denkt dat Bos gewonnen heeft omdat hij de jongste is en een "zeldzaam begaafd politicus'' is. Jouke de Vries was nuchter onder zijn verlies. Hij had niet verwacht te winnen. Hij noemde Bos "goed in de communicatie en sprankelend in de debatten''.