BERLIJN - Een Nederlands advocatenkantoor gaat namens de nabestaanden van bijna 8000 Srebrenica-slachtoffers een schadevergoeding eisen van Nederland en de Verenigde Naties. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag in de interneteditie gemeld.

De Nederlandse soldaten zijn volgens advocaat Axel Hagedorn medeschuldig aan de gruweldaden die de Serviërs er in de zomer van 1995 pleegden.

Terwijl de blauwhelmen de opdracht hadden de Bosnische moslims in de VN-enclave te beschermen, werkten de Nederlandse soldaten juist samen met de Servische milities, stelt de strafpleiter volgens het tijdschrift.

Hagedorn, een Duitser die aan het hoofd staat van de internationale afdeling van het kantoor Van Diepen/Van der Kroef, leidde de afgelopen twee jaar een Nederlands-Bosnisch team van veertien advocaten. Zij hebben van tientallen nabestaanden getuigenissen opgetekend.

Stichting

Namens 7920 klagers gaan zij een stichting oprichten die dan de Nederlandse Staat en de VN in een massa-aanklacht tot schadevergoeding wil dwingen. Hagedorn was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

In Nederland loopt sinds vorig jaar al een rechtszaak tegen de Staat. Nabestaanden van twee slachtoffers eisen in een zogenoemde bodemprocedure een schadevergoeding van de Nederlandse overheid.

De Dutchbat-militairen hebben volgens hun advocaat, de Amsterdamse Liesbeth Zegveld, niet alles gedaan om zoveel mogelijk mensen te redden. De slachtoffers werden door het Nederlandse bataljon van de basis bij Potocari afgestuurd, waarna de Bosnische Serviërs hen deporteerden. Sindsdien zijn ze vermist.