LIMA - Op het vliegveld van de Peruaanse hoofdstad Lima zijn drie Nederlanders opgepakt met 21 kilo cocaïne in hun bagage. Dat heeft een woordvoerder van de Peruaanse politie zaterdag bekendgemaakt. De drie Nederlanders zeiden ieder 5000 dollar te ontvangen voor het smokkelen van de harddrugs.

Het totale aantal Nederlanders dat dit jaar in Peru wegens drugssmokkel is opgepakt, komt hiermee op 23. Dat is twee keer zoveel als in de eerste helft van vorig jaar. Over heel 2004 waren het er nog tien. Alleen al in april van dit jaar arresteerde de politie vijftien Nederlandse drugssmokkelaars op het vliegveld van de Zuid-Amerikaanse metropool.

Momenteel zitten 71 Nederlanders in Peru vast wegens drugsdelicten. In 2005 waren dat er 54. De minimumstraf voor drugsdelicten in Peru is zes jaar en acht maanden, de maximumstraf 15 jaar. De omstandigheden in Peruaanse gevangenissen gelden als zeer slecht.

Nederland is samen met Spanje de voornaamste bestemming voor drugssmokkel vanuit Peru. Het Zuid-Amerikaanse land is, na Colombia de grootste cocaïneproducent ter wereld.