EMMEN - Naar nu pas bekend is geworden, is in februari een twee maanden oude baby uit Zuidoost-Drenthe overleden aan de gevolgen van infantiel botulisme. Het kind liep de ziekte op door het eten van honing. Dat heeft de GGD Drenthe dinsdag bevestigd.

In honing kunnen onzichtbare sporen van de bacterie Clostridium Botulinum voorkomen. Volgens arts J. Tiessen van de GGD zijn deze sporen voor kinderen onder een jaar extra gevaarlijk, omdat de darmflora dan nog niet tot volledige wasdom is gekomen. Daardoor kan de bacterie zich manifesteren in de darmen van de kinderen. "Dit is een zeer ernstige vorm van botulisme die leidt tot spierzwakte, zenuwuitval en het ergste geval de dood," zegt Tiessen.

Eerder dit jaar ging er een officiële waarschuwing uit van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie adviseerde geen honing te geven aan kinderen tot een jaar. De GGD Drenthe bracht de zaak niet in de publiciteit, omdat "het een op zichzelf staand geval" was. "Wij voelen ons dan niet geroepen om het naar buiten te brengen."

De Keuringsdienst van Waren heeft het ministerie geadviseerd om gezondheidsrisico's voor baby's tot een jaar op honingpotjes te vermelden. Hiervoor moet echter toestemming komen van de Europese Commissie. Het ministerie heeft deze aanvraag inmiddels ingediend, maar Brussel heeft nog geen groen licht gegeven.