GAZA-STAD - Militante Palestijnen hebben naar eigen zeggen een tweede Israëlische militair ontvoerd en dreigen hem te doden als Israël niet meteen zijn militaire offensief in de Gazastrook beëindigt. Dat hebben de radicale, aan de Fatah-beweging gelieerde al-Aqsa Martelaren Brigades in de nacht van vrijdag op zaterdag gezegd.

Het zou gaan om een 24-jarige soldaat die gevangen werd genomen op de Westelijke Jordaanoever. Hij wordt volgens de militanten pas vrijgelaten als een einde komt aan alle militaire activiteiten van Israël in alle Palestijnse territoria. Ook moeten de eerder deze week opgepakte Hamas-bewindslieden worden vrijgelaten. Israël heeft nog niet op de claim gereageerd.

Politie

De Israëlische politie heeft zaterdag de geclaimde ontvoering tegengesproken. De 'militair' die een Palestijse groepering, de al-Aqsa Martelarenbrigades, zaterdag stelde te hebben ontvoerd, bestaat niet, aldus een politiewoordvoerder.

De persoon die de 'ontvoerders' opvoeren, de 23-jarige Hoffmann Kfeir Samuel, blijkt echter wel te bestaan. Hij is een burger die op vakantie is in het buitenland en die het goed maakt. Het communiqué van de zogenaamde ontvoerders moet onderdeel zijn van een psychologische oorlogsvoering tegen Israël, meende de politiewoordvoerder.

Nieuwe eisen

In een aparte verklaring eisten drie militante Palestijnse bewegingen de vrijlating van duizend Arabische gevangenen door Israël. Een woordvoerder van de gewapende tak van de regerende Hamas-beweging liet weten dat dit de nieuwe eis is voor de vrijlating van een andere Israëlische militair (19) die sinds zondag wordt gegijzeld. Ook moet de operatie in de Gazastrook stoppen.

Tot dusver vroegen de organisaties alleen om de vrijlating van de Palestijnse vrouwen die in Israël vastzitten. Nu willen ze ook dat een groot aantal militante leiders vrijkomt. Verder gaat het vooral om zieke en bejaarde gedetineerden die om "humanitaire redenen" op vrije voeten moeten komen.

De nieuwe eisen zijn een domper voor de onderhandelaars die achter de schermen proberen de ontvoerde soldaat vrij te krijgen. Israël heeft herhaaldelijk gezegd dat het er niet over peinst om gevangenen vrij te laten in ruil voor de 19-jarige militair.

EU

De Europese Unie is "extreem bezorgd" over het oplaaiend geweld van de laatste dagen tussen Israël en de Palestijnen. De EU vraagt beide partijen zaterdag om zich aan het internationale recht te houden. Het eist van de Palestijnen ook de directe vrijlating van de Israëlische soldaat wiens ontvoering, vorige weekeinde, aanleiding was voor de jongste crisis.

De EU vraagt Israël om zich terughoudend op te stellen en geen buitensporige acties te ondernemen. De Unie "betreurt de vernietiging van essentiële infrastructuur, wat bijdraagt aan de verslechtering van de humanitaire situatie in Gaza. Herstel van de stroom- en waterlevering en toegang voor hulporganisaties is nodig om een humanitaire ramp te voorkomen."

Vrijlaten

De premier van de nieuwe voorzitter van de Europese Unie, Finland, heeft Israël ook opgeroepen onmiddellijk tientallen opgepakte Palestijnse bestuurders vrij te laten.

Premier Matti Vanhanen zei in een zaterdag in het Duitse dagblad Die Welt gepubliceerd vraaggesprek dat de Palestijnen de ontvoerde Israëlische soldaat moeten laten gaan terwijl Israël de gearresteerde Palestijnse bestuurders moet vrijlaten.

De joodse staat moet voorts afzien van militaire acties en ophouden de infrastructuur in de Palestijnse gebieden te vernielen, aldus Vanhanen. Finland heeft zaterdag voor een half jaar het EU-voorzitterschap overgenomen van Oostenrijk. Het voorzitterschap roteert onder de inmiddels 25 lidstaten.