KABUL - Een internationale legerbasis ten zuiden van Kandahar in Afghanistan waar 560 Nederlandse militairen verblijven, is vrijdagavond (plaatselijke tijd) beschoten met twee raketten. Een daarvan belandde in het kamp, heeft een woordvoerder van Defensie bevestigd. Onder de Nederlanders vielen geen gewonden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Wel raakten tien andere mensen gewond. Het zou gaan om zeker twee Canadese militairen, Amerikaanse militairen en burgers. Een van de Canadezen is er ernstig aan toe. "Vier Nederlandse militairen waren in de nabijheid" toen de raket in het kamp terechtkwam aldus de woordvoerder. Zij hebben direct hulp geboden aan de slachtoffers.

De raketten die zijn afgeschoten zijn van een vrij eenvoudige soort. "Ze worden vaak op een paar stenen neergelegd en dan afgevuurd. Erg nauwkeurig zijn ze niet, maar ze kunnen dus wel gevaarlijk zijn."

De uitgestrekte vliegbasis bij Kandahar biedt onderdak aan zeker 9000 militairen en is een regelmatig doelwit van raketaanvallen.

Volgens de woordvoerder zijn er dit jaar tot nu toe tenminste negen van dit soort aanvallen uitgevoerd. Vanwege de onnauwkeurigheid van de raketten blijft de schade meestal beperkt en vallen er zelden gewonden.

Versterking

De Britse legertop heeft er bij de regering op aangedrongen dat de missie in Afghanistan flink wordt versterkt. Er is vooral behoefte aan meer vliegtuigen en helikopters, nu het Britse contingent steeds vaker onder vuur komt te liggen. Dat berichtte het dagblad The Times zaterdag.

Bronnen rond Downing Street 10 zeggen dat premier Tony Blair de situatie in het Centraal-Aziatische land als "zeer gevaarlijk" beschouwt, en meent dat het Westen tot dusver niet heeft begrepen hoe hoog de inzet is. Hij wil dat ook andere landen meer troepen en materieel naar Zuid-Afghanistan sturen.

Overwinning

Volgens een hoge regeringsfunctionaris wil Blair andere regeringen wakker schudden en doordringen van de ernst van de situatie. "Al-Qaeda heeft Irak en Afghanistan uitgekozen als de twee belangrijkste slagvelden. We moeten daar de overwinning behalen", zei de functionaris tegen The Times.

Meer dan 5000 NAVO-militairen, onder wie 1400 Nederlanders, moeten vanaf eind juli de verantwoordelijkheid dragen voor de vredeshandhaving en wederopbouw in vier zuidelijke provincies van Afghanistan. Dat gebied is echter vrijwel dagelijks het toneel van gevechten met Taliban-strijders. De afgelopen maand kwamen acht buitenlandse militairen en honderden Afghanen om het leven.

De Britse strijdkrachten vragen zich volgens The Times af of de NAVO-missie wel voldoende toegerust is voor de zware taak die wacht. Bovendien zijn ze onaangenaam verrast door een groot offensief dat de Amerikanen hebben ingezet tegen de Taliban, slechts enkele weken voor de NAVO het commando in het zuiden van hen overneemt.