UTRECHT - Op het traject Bodegraven-Alphen aan den Rijn is vrijdagmiddag ter hoogte van Zwammerdam een passagierstrein ontspoord. Daarbij zijn vier mensen gewond geraakt, van wie er een naar een ziekenhuis is gebracht. De drie anderen konden ter plaatse worden behandeld, meldde een woordvoerster van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).


Foto: Joris Bobeldijk | Brandweerlieden nemen schade op van de ontspoorde trein

Het treinverkeer ter plekke ligt stil voorlopig. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat de stremming zeker tot zaterdag 12.00 uur gaat duren.

Volgens het KLPD is een treinstel gaan slingeren en daarna met een as buiten de rails terechtgekomen. Oorzaak is vermoedelijk het uitzetten van de spoorstaven door de hitte. In de trein zaten ongeveer honderd reizigers. Zij zijn met bussen verder vervoerd.

Veel reizigers zijn door vrienden of kennissen opgehaald, omdat zij in de buurt wonen.

De ontspoorde trein was de stoptrein naar Leiden die kort na 15.00 uur uit Utrecht was vertrokken. Reizigers op dit traject moeten rekenen op een halfuur vertraging. Er rijden bussen op het traject.

Zondag

Treinreizigers zullen tot zondagochtend last hebben van de gevolgen van de treinontsporing vrijdagmiddag bij Zwammerdam. Dat heeft spoorbeheerder ProRail zaterdag laten weten. Tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn rijden naar verwachting tot zondagochtend 08.00 uur geen treinen maar bussen.