BREDA - Een zeer grote brand heeft vrijdagmiddag een van de drie opslagloodsen van papierrecyclingbedrijf Van Puijfelik in Breda in de as gelegd. Volgens brandweercommandant Martin Hudepohl moet de hal als verloren worden beschouwd. De brandweer richt zich verder op het sparen van de andere twee hallen.


Foto: Peter Visser | De vermoedelijke oorzaak van de vuurzee bij Van Puijfelik is een technische storing

De brand ontstond even na 12.00 uur door een storing in de papiersorteermachine. Daardoor werd brandend papier via een lopende band door de hal verspreid. Zo ontstonden meerdere vuurhaarden die de enorme papiervoorraad in lichterlaaie zetten.

Hitte

Na een uur was het door hitte en slecht zicht door de rook ook voor de brandweer niet meer verantwoord in de hal te blijven. In het totaal zijn meer dan honderd brandweerlieden uit de hele regio in touw. Zij hebben ondersteuning gekregen van een zogenaamde crashtender van de luchtmacht op vliegbasis Gilze Rijen, een blusvoertuig met een capaciteit van 12.000 liter.

Volgens burgemeester Peter van der Velden van Breda is er onlangs op landelijk niveau gesproken over meer samenwerking tussen militaire en civiele hulpdiensten. Dit is vrijdagmiddag meteen in praktijk gebracht. Hij was ook zeer te spreken over de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten.


Foto: Tom van der Put | Omstanders kijken toe vanaf de Belcrumweg

Een helikopter maakt vanuit de lucht beelden om vuurhaarden te lokaliseren. De brand veroorzaakte, vooral de eerste uren een enorme rookontwikkeling. Hoewel hierin geen giftige stoffen zijn gemeten, zijn omwonenden verzocht ramen en deuren te sluiten. Ook het verkeer ondervindt veel hinder van de rook. De nabijgelegen op- en afritten naar de A16 zijn afgesloten.

Behalve het sparen van de twee overige hallen is de inzet van de brandweer ook gericht op een dieseltank die in de werkplaats staat. Deze wordt continu gekoeld. De brandweer heeft er goede hoop op deze te kunnen behouden, aldus de commandant. Gezien de grote hoeveelheid papier die in brand staat, verwacht hij dat het nog wel twee tot drie dagen kan duren voor de brand helemaal geblust is.