DEN HAAG - Demissionair minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) voelt zich op geen enkele manier verantwoordelijk voor de val van het kabinet. "Daar is er maar één schuldig aan en dat is D66", zei Verdonk vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Premier Jan Peter Balkenende laat weten achteraf "niet zo'n plezierig gevoel" te hebben bij de motieven van D66 tijdens de crisis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De D66-fractie zegde donderdag tijdens het marathondebat over de naturalisatie van het voormalige VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali haar vertrouwen in Verdonk op. De partij eiste samen met de oppositie het aftreden van de minister, omdat ze onzorgvuldig heeft gehandeld.

Verdonk weigerde echter op te stappen, waarna de D66-fractie haar politieke steun aan het kabinet introk. Nadat vervolgens de D66-bewindslieden hun ontslag hadden aangeboden, stelden alle overige kabinetsleden hun portefeuilles ter beschikking. Verdonk voelt zich overigens volledig gesteund door haar collega-ministers.

Balkenende liet weten het gevoel te hebben dat "er eigenlijk geen zakelijke discussie was". Ook Balkenende acht D66 volledig schuldig aan de kabinetscrisis.

Asieldossiers

Balkenende wees erop dat het kabinet er alles aan heeft gedaan om aan de wens van de Kamer te voldoen Hirsi Ali haar Nederlandse paspoort te laten behouden. Ook is volgens de premier binnen de coalitie zoveel mogelijk geprobeerd om asieldossiers op te lossen die D66 zwaar op de maag lagen.

Balkenende herhaalde de val van zijn kabinet "zeer te betreuren". Hij had het ook logischer gevonden als D66 tijdens het eerdere Kamerdebat over Hirsi Ali, op 16 mei, een motie van afkeuring zou hebben ingediend tegen Verdonk.

Deukje

Het optreden van D66 heeft wel een deukje geslagen in een mogelijke toekomstige samenwerking, liet Balkenende doorschemeren. "De ervaringen van de laatste tijd maken het niet makkelijker."

Zalm

Ook vicepremier Gerrit Zalm (VVD) geeft D66 volledig de schuld van de val van het kabinet. "D66 heeft de stekker eruit getrokken." Zalm vindt wel dat voormalig Tweede kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD), de directe aanleiding tot de val van het kabinet, beter niet had kunnen zeggen dat ze haar verklaring over haar naturalisatie onder druk van Verdonk heeft afgelegd. "Ze had zich beter bij haar verklaring kunnen houden."

Verdonk zei een "kater van de dag erna" te hebben. "We hadden graag met Balkenende-II door willen gaan", zei ze. Volgens Verdonk was het een goede ministerraad. Komend weekeinde gaat ze uitrusten van alles. "Ik ga een heel rustig weekend hebben", kondigde ze aan.