ABUJA - Amina Lawal, de Nigeriaanse vrouw die tot de dood door steniging is veroordeeld, is tegen een boycot van de komende miss-verkiezing in het land. Zij bedankte dinsdag alle deelneemsters aan de wedstrijd voor hun bezorgdheid. "Ik ben ze dankbaar, maar ik vraag ze wel te komen."

De 31-jarige gescheiden moeder kreeg van een islamitische rechtbank de doodstraf omdat haar derde kind uit overspel was geboren. Ze wacht nog op de tweede behandeling van een hoger beroep.

In Nigeria zijn in december de Miss World-verkiezingen. Enkele deelneemsters hebben uit protest tegen het doodvonnis afgezegd, sommigen sturen een vervangster. "Ik heb gehoord van een mogelijke boycot, maar ik denk dat ze gewoon moeten komen. Niets gebeurt zonder medeweten van God of zonder zijn toestemming." Lawal sprak bij de woning van haar advocaat met journalisten.

Ruim tachtig deelneemsters zijn maandag gearriveerd in Abuja voor de festiviteiten die leiden tot de kroning van Miss World 2002 op 7 december. De organisatie van de verkiezing reageerde opgelucht op de massale opkomst. Nog niet duidelijk is hoeveel kandidates daadwerkelijk niet komen. Er doen 110 vrouwen mee. De Nederlandse deelneemster, Elise Boulogne, zou wel van plan zijn te gaan.

Ramadan

Verslaggevers hebben er tot nu toe 84 geteld in Abuja. Veel Nigerianen zijn er ook niet blij mee dat de verkiezing midden in de Ramadan valt. De missen maken eerst nog een toernee door het land.

De Nigeriaanse president Obasanjo verzekerde in oktober nog dat doodvonnissen door steniging van islamitische rechtbanken tegen 'overspeligen' worden vernietigd. Obasanjo zei zich toen niet voor te kunnen stellen dat er in Nigeria iemand wordt gestenigd.

Lijfstraffen

Lijfstraffen zijn in Nigeria niet zeldzaam. De 32-jarige Nigeriaanse Fatima Usman is ook ter dood veroordeeld, samen met haar vroegere minnaar Ahmadu Ibrahim. Een 17-jarige moeder kreeg honderd zweepslagen, hoewel ze was verkracht. Van drie dieven zijn de handen afgezet. In gevangenissen wachten nog negen kinderen onder de 18 jaar en vier volwassenen op amputatie van ledematen, aldus Lawals advocaat.