AMSTERDAM - Studenten hebben dinsdag actie gevoerd op het Museumplein in Amsterdam. Ze voeren actie tegen de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs. De actie is georganiseerd door Platform 12november.

De studenten wilden eigenlijk demonstreren in Den Haag, maar burgemeester Deetman verbood dit. Deetman verwachtte meer dan duizend deelnemers en zag dat niet zitten.

De studenten gaan volgende week nog wel het recht op demonstratie opeisen in de residentie met een bijeenkomst op het Plein. Ook starten ze een juridische procedure tegen de gemeente Den Haag.

Aan de demonstratie op het Museumplein doen studenten van universiteiten en hoge scholen mee. Ook de Tweede-Kamerfracties van GroenLinks, SP, PvdA en D66 hebben hun steun toegezegd. Later op de middag zullen de actievoerders een tocht door de stad lopen.

Groningen

Ook in Groningen hebben zo'n zeshonderd studenten geprotesteerd. De demonstranten hielden een vreedzame protestmars door de Groninger binnenstad. Daarna ontvouwden zij bij de Universiteitsbibliotheek een twintig meter hoog spandoek met de tekst "Het geld komt niet uit de lucht vallen".

Aan kop van de mars liepen rector magnificus F. Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en voorzitter D. Houwen van het College van Bestuur van de Groningse Hanzehogeschool. Beide onderwijsinstellingen steunen de protestacties van de studenten. Er deden zich geen ongeregeldheden voor.

Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft aangekondigd de komende vier jaar 358 miljoen euro te willen bezuinigen. De studenten zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat er de afgelopen twintig jaar al meer dan genoeg bezuinigd is op het hoger onderwijs.