AMSTERDAM - Postkantoren krijgen loketten waar burgers zorg kunnen aanvragen. Mensen kunnen thuiszorg aanvragen bij de gemeente of hulpmiddelen, zoals een rollator. Volgend jaar start in zeker twee gemeenten een proef, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het aanbieden van een extra dienst op het postkantoor zou samenvallen met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Gemeenten worden per 1 januari volgend jaar verantwoordelijk voor de steun aan hulpbehoevende ouderen en gehandicapten. Ongeveer honderd gemeenten zouden interesse hebben in een zorgloket bij het postkantoor. Nederland telt ongeveer achthonderd vestigingen van het postkantoor.

Postkantoren bv zou van plan zijn personeel van het postkantoor de gewone zorgvragen te laten afhandelen. De aanvraag en het legitimatiebewijs worden gecontroleerd en doorgestuurd naar de gemeente. Daar wordt de aanvraag verwerkt. In de gemeente Haarlemmermeer, die volgend jaar de proef start, bemannen gemeenteambtenaren de balie, schrijft de krant.