ISLAMABAD - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft vrijdag een luchtbrug geopend voor hulpgoederen tussen Tadzjikistan en het noordoosten van Afghanistan. De bedoeling is voedsel te krijgen naar 274.000 hongerende mensen in het onherbergzame gebied, aldus de organisatie vrijdag. Het is de eerste luchtbrug van het WFP sinds de crisis in Afghanistan begon.

Het eerste toestel geladen met 17 ton meel vertrok vrijdag van het vliegveld Kolyiab voor de dertig minuten durende vlucht naar Faizabad. De hulporganisatie wil de komende weken vier vluchten per dag gaan uitvoeren.

Het is de bedoeling in totaal 2000 ton voedsel naar Faizabad te vervoeren. De hulpgoederen worden vervolgens op vrachtwagens geladen en verspreid onder de hongerende bevolking.

"De klok tikt, de winter is begonnen en we moeten het voedsel zo snel mogelijk naar het slecht bereikbare gebied zien te krijgen. De luchtbrug stelt ons in staat voedsel snel en effectief in de getroffen regio te krijgen voordat de wintersneeuw komt", aldus WFP-Afghanistancoördinator Burkard Oberle.