MAASTRICHT - De Universiteit Maastricht (UM) laat automobilisten XTC slikken om hun rijvaardigheid onder invloed van deze drug te testen. Na de inname van XTC gaan de automobilisten onder begeleiding van een rij-instructeur de weg op. Dat heeft de UM dinsdag bekend gemaakt.

De UM voert het onderzoek uit in opdracht van de Europese Commissie. De XTC-pillen worden met officiële toestemming in een laboratorium vervaardigd. Alleen automobilisten die al vaker XTC hebben geslikt, mogen aan het onderzoek meedoen. De UM wil immers naar eigen zeggen geen mensen aan de drugs helpen.

Eerder testte het Instituut voor Hersenen en Gedrag van de universititeit het rijgedrag bij cannabisgebruik. In het nieuwe onderzoek krijgen achttien automobilisten XTC gevoerd. Die gaan vervolgens driemaal de weg op.

Drie pillen

Daarbij krijgen ze een keer een XTC-pil, de andere keren krijgen ze een nepmiddel of een stimulerend medicijn. Zo kunnen de onderzoekers de effecten van de drie pillen met elkaar vergelijken.

Alle proefpersonen moeten al jaren een rijbewijs hebben om te voorkomen dat onervarenheid hun rijgedrag beïnvloedt. Bij het onderzoek wordt vooral gelet op de reactiesnelheid van de bestuurder.

Verder moeten de proefpersonen op de universiteit een geheugentest en een bewegingstest afleggen na het slikken van de pil. Tevens kijken de onderzoekers naar de vermoeidheid van de bestuurder, als de pil eenmaal is uitgewerkt.

Reactiesnelheid

De UM verwacht dat de reactiesnelheid na XTC-gebruik weliswaar hoger zal zijn, maar dat het moeilijker wordt tijdsinschattingen te maken. Daarbij is het lastiger in te schatten hoe snel andere auto's aan komen rijden. In de loop van volgend jaar verwacht de UM de resultaten van het onderzoek bekend te kunnen maken.