JERUZALEM/RAMALLAH - Internationaal is donderdag veel beroering ontstaan na de Israëlische arrestatie van tientallen ministers, parlementsleden en andere topfunctionarissen van de Palestijnse Hamasbeweging. Van verscheidene kanten werden beide partijen gemaand kalmte te betrachten en verantwoordelijk gedrag te tonen.

De Europese Unie stuurde een speciale gezant naar Israël en de Palestijnse gebieden. De Belg Marc Otte moest donderdag al met zijn werk beginnen. De ministers van Buitenlandse Zaken van acht belangrijk industrielanden (G8), hebben vanuit Moskou eveneens hun zorg uitgesproken en de partijen opgeroepen naar de onderhandelingstafel terug te keren. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen om de vrijlating van de Hamasfunctionarissen te bewerkstellingen.

Voorbereid

De arrestatie op de Westelijke Jordaanoever van in totaal 64 ministers en parlementariërs en 23 militaire activisten van Hamas was al weken geleden voorbereid, zo meldde de Israëlische krant Haaretz donderdag. Dat zou betekenen dat de golf van aanhoudingen geen directe reactie is op de ontvoering van de Israëlische militair Gilad Shalit. Shalit werd zondag door radicale Palestijnse groeperingen ontvoerd na een aanval op een Israëlisch legerpost vlak bij de Gazastrook.

Israël lanceerde na de ontvoering een grootscheepse militaire operatie in de Gazastrook om Shalit te vinden. De luchtmacht voerde donderdag verder de druk op de Palestijnen op door luchtaanvallen uit te voeren. Volgens Haaretz werd donderdag echter een groot offensief in het noorden van de strook opgeschort, omdat er schot zou zitten in de onderhandelingen over de ontvoering van de militair.

Moordenaars

Jeruzalem sprak tegen dat de aangehouden Hamasleden als 'wisselgeld' gebruikt zullen worden voor de vrijlating van de militair. De Israëlische minister van Infrastructuur Ben-Eliezer zei dat de Hamas-regering in de Palestijnse gebieden "geen regering, maar een georganiseerde groep moordenaars met een leider in Damascus" is. Ben-Eliezer doelde op de nauwe banden die Hamas onderhoudt met radicale organisaties in Syrië.

Jeruzalem heeft laten weten de Hamas-functionarissen te willen berechten wegens betrokkenheid bij terreuractiviteiten. De kans dat zij snel vrij komen is klein. Verscheidene hoge Palestijnen hebben de arrestatie betiteld als een "openlijke oorlogsverklaring".

Gat

Intussen hebben onbekenden donderdagochtend bij de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte een groot gat geblazen in de muur die de grens vormt. Twee Palestijnen wisten naar Egypte te ontkomen, voordat de Palestijnse en Egyptische grenswachten een verdere mensenstroom over de grens wisten te voorkomen door een menselijke keten te vormen.