NEW YORK - Irak heeft grote hoeveelheden besteld van een middel dat kan worden gebruikt om de gevolgen van zenuwgas tegen te gaan. De bestellingen zijn gedaan bij leveranciers in Turkije. De Amerikaanse regering oefent druk uit op Ankara om de verkoop te verbieden. Dat hebben regeringsfunctionarissen in Washington gezegd tegen de New York Times.

De krant schrijft dinsdag dat de hoeveelheden die Bagdad heeft besteld ver uitstijgen boven wat normaal nodig zou zijn bij gebruik in ziekenhuizen. De Turkse regering heeft de Amerikanen inmiddels verzekerd de kwestie in overweging te nemen. Het is niet duidelijk of een deel van de bestelling al is geleverd.

"Als de Irakezen zenuwgas willen gaan gebruiken, zullen ze willen beschikken over medicamenten die hun eigen soldaten beschermen, en mogelijk hun eigen bevolking", aldus de zegsman.

Irak heeft in Turkije een miljoen doses besteld van atropine, samen met de speciale spuiten die nodig zijn om het middel in te spuiten. Atropine is zeer effectief tegen zenuwgassen als sarin en VX. Irak heeft in het verleden toegegeven beide middelen te hebben gemaakt en opgeslagen. Bagdad zegt dat die voorraden inmiddels zijn vernietigd, maar Amerikaanse inlichtingendiensten betwijfelen dat.