AMSTERDAM - De advocaat-generaal heeft donderdag voor het gerechtshof in Amsterdam levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B..

De aanklager in hoger beroep meent dat dit de enige manier is om te voorkomen dat de 44-jarige vrouw ooit weer iemand vermoordt.

Gratie

De B. werd veroordeeld voor de moord op zevenziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. Het hof in Amsterdam behandelt de zaak van De B. in opdracht van de Hoge Raad. Die bepaalde in februari dat de combinatie van levenslang en tbs met dwangverpleging, zoals het hof in Den Haag die eerder had opgelegd, niet kon. De rechters in Den Haag kozen daarvoor voor het geval Lucia ooit gratie op haar levenslange straf zou krijgen en toch nog op vrije voeten zou komen.

Schuldvraag

Het hof in Amsterdam gaat alleen over de straf en spreekt zich niet uit over de schuldvraag en het bewijs. De Hoge Raad heeft de bewezenverklaring van het hof in Den Haag in stand gehouden. Die is daarmee definitief geworden, tenzij de zaak wordt heropend.

Medicijnen

De B. pleegde volgens de veroordeling van het hof in Den Haag de moorden en moordpogingen toen ze in de periode 1997 - 2001 in vier Haagse ziekenhuizen werkte, waaronder het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruisziekenhuis. De rechter acht bewezen dat ze daarvoor grote hoeveelheden medicijnen gebruikte.

TBS

De aanklager meent dat levenslang "de enige straf is die mevrouw De B. verdient en waar de samenleving om vraagt". Tbs met dwangverpleging was volgens haar geen optie, omdat die maatregel erop gericht is een veroordeelde na behandeling weer in de samenleving terug te brengen.

Psycholoog

Verder is moeilijk na te gaan of Lucia's persoonlijkheidsstoornis heeft doorgewerkt in de ten laste gelegde misdaden. Inmiddels zijn de psycholoog en de psychiater van de observatiekliniek Pieter Baan Centrum de afgelopen jaren al diverse keren komen opdraven om de rechters over hun bevindingen te vertellen.

Bekentenis

Maar ze kunnen nog altijd niet zomaar stellen dat Lucia mensen heeft vermoord doordat ze een persoonlijkheidsstoornis heeft, zeiden ze donderdag. Daarvoor is volgens de onderzoekers een bekentenis van De B. nodig, en die ontkent al sinds zij in 2001 als verdachte werd aangemerkt dat ze patiënten van het leven heeft beroofd.

Het hof doet op 13 juli uitspraak.