LUIK/BRUSSEL - Justitie en politie in België verzamelen steeds meer aanwijzingen over wat er zich na de verdwijning van de Luikse meisjes Nathalie Mahy en Stacy Lemmens precies heeft voorgedaan. Op beide slachtoffertjes is autopsie verricht en er zijn DNA-sporen van een derde persoon aangetroffen, meldden Belgische media donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De vermoorde stiefzusjes Stacy en Nathalie zijn beiden door wurging om het leven gekomen. De oudste, Nathalie, is ook seksueel misbruikt, maakte de Luikse procureur des konings Anne Bourguignont donderdagmiddag bekend. Ook zijn er geweldssporen gevonden op de armen van de slachtoffertjes. De twee overleden vijftien tot negentien dagen geleden, wees lijkschouwing uit.

Spoorweg

De lichamen van de meisje van zeven en tien lagen in een afgedekt en diep afwateringskanaal langs een spoorweg. De meisjes verdwenen in de nacht van 9 op 10 juni en werden woensdag teruggevonden op enkele honderden meters van het café ze voor het laatst werden gezien.

De hoofdverdachte in de zaak, Abdallah A., blijft langer vastzitten. De rechtbank verlengde donderdag zijn aanhouding met minstens anderhalve maand. De rechters menen dat er voldoende aanwijzingen zijn voor zijn schuld: Abdallah was vlakbij toen de meisjes voor het laatst zijn gezien, zijn cocaïnegebruik die avond en zijn verdwijning daarna. Dat hij geen alibi heeft en zijn uiterlijk compleet veranderde toen de politie hem zocht, pleit ook tegen hem.

Schrammen

De verdachte heeft bovendien schrammen op zijn lichaam. Abdallah verklaarde dat de krassen ontstonden toen hij het huis van zijn vriendin probeerde binnen te komen. Maar de politie vermoedt dat de schrammen zijn ontstaan door bramenstruiken vlakbij de spoorlijn waar de lijkjes zijn gevonden. Een echt bewijs tegen Abdallah ontbreekt echter nog. De advocaat van de verdachte heeft beroep aangetekend tegen de verlenging, maar dat is afgewezen.

De gevonden DNA-sporen zouden een doorbraak kunnen betekenen, maar dat hoeft niet het geval te zijn, waarschuwde een expert. De sporen kunnen zijn aangetast omdat de lichaampjes ruim twee weken in een warm en vochtig afwateringskanaal hebben gelegen.

Medeleven

In de Luikse wijk waar de meisjes woonden, heeft de ontdekking van de lichamen een golf van medeleven op gang gebracht. Honderden knuffelberen, foto's, ballonnen en bloemen liggen rond de spoorbaan waar de lijkjes zijn gevonden. Het Belgische parlement nam een minuut stilte in acht. Voor het eerst werd het vragenuurtje overgeslagen.

De begrafenis van Nathalie Mahy staat naar verluidt voor zaterdag op de agenda en zal in besloten kring worden gehouden. De teraardebestelling van Stacy Lemmens staat gepland voor maandag.