ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft in samenwerking met de politie in Costa Rica en Duitsland 320 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verborgen in een container met tropische planten uit Costa Rica. De politie hield in verband met dit transport begin deze week drie verdachten in Nederland aan.

Deze arrestaties werden verricht nadat de container werd afgeleverd in een loods op een bedrijventerrein in Amstelveen. De politie had toen de cocaïne al verwijderd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) komen deze drie verdachten uit Amsterdam en Lelystad.

In het buitenland zijn ook nog vermoedelijke medeplichtigen in de boeien geslagen. De politie in Costa Rica pakte nog vijf verdachten op. Hun collega's in Duitsland wisten een 43-jarige Nederlander te arresteren, van wie justitie denkt dat hij betrokken is bij de invoer van de cocaïne.

De drugs komen vermoedelijk uit Colombia en werden via Panama en Costa Rica naar de Rotterdamse haven verscheept.

Controle

De in plastic verpakte pakketten cocaïne van ongeveer een kilo per stuk waren verborgen in de potten van 276 Livistonia's, palmen op stam met heldergroene bladeren. De controle van de container gebeurde in samenwerking met de douane in de Rotterdamse haven.