WASHINGTON - Overstromingen als gevolg van aanhoudende hevige neerslag in het noordoosten van de Verenigde Staten hebben al aan zeker elf mensen het leven gekost, aldus Amerikaanse nieuwszenders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tienduizenden mensen zagen zich genoodzaakt huis en haard te verlaten. Zeker 200.000 mensen in Pennsylvania kregen de opdracht te vertrekken wegens het gevaarlijk wassende water van de rivier Susquehanna.

Op sommige plaatsen bestaat de vrees dat betonnen waterkeringen het begeven. In overstroomde gebieden moesten veel bewoners hun toevlucht zoeken tot de hoogste verdiepingen of dak van hun woning.

Recordhoeveelheid

Volgens de Amerikaanse meteorologische dienst is er op veel plaatsen een recordhoeveelheid regen gevallen, vooral in de staten Pennsylvania, New York, Maryland, Virginia, Delaware en in de hoofdstad Washington.

De burgemeester van Washington riep de noodtoestand uit en hij schakelde de Nationale Garde in. Verscheidene overheidsgebouwen in de hoofdstad bleven woensdag gesloten wegens wateroverlast, meldden Amerikaanse media.

Ook in delen van de staat New York is de noodtoestand afgekondigd. Talrijke gebouwen staan onder water. Sommige snelwegen zijn gedeeltelijk weggespoeld.

Historisch

De overstromingen behoren volgens Amerikaanse media tot de ernstigste in decennia. De VS hebben geregeld te kampen met overstromingen, maar dan veelal als gevolg van orkanen zoals in 2005 in New Orleans. In 1998 vielen er zeker dertig doden door overstromingen en tornado's in Texas. Circa 14.000 mensen werden geëvacueerd. In 1993 was het raak in het midden van het land, toen er vijftig doden vielen. In 1972 stierven 122 mensen in het gebied dat ook nu is getroffen. Toen was de tropische storm Agnes de boosdoener.