HILVERSUM - Opiniepeiler Maurice de Hond gaat de rechter vragen om het rapport over het oriënterend vooronderzoek naar de Deventer moordzaak openbaar te maken. Hij zei dit woensdag in het televisieprogramma Twee Vandaag.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot kort geleden op basis van dit rapport om het onderzoek in deze moordzaak niet heropenen. Het oriënterend vooronderzoek van de afgelopen maanden geeft hier volgens justitie geen aanleiding toe. De fiscaal-jurist Ernest Louwes blijft voor het OM de dader van de moord op de rijke weduwe Jacqueline Wittenberg, bijna zeven jaar geleden in Deventer.

De Hond vindt dit niet terecht en wil daarom de inhoud van het rapport zien. Justitie maakt de bevindingen van het onderzoeksteam echter niet openbaar.

De Wet openbaarheid van bestuur verzet zich daartegen. Het is justitie op basis van die wet niet toegestaan om strafrechtelijke persoonsgegevens openbaar te maken, stelt het OM. "Gelet op de aanleiding en aard van het onderzoek is duidelijk dat in het rapport juist dergelijke gegevens staan, schrijft het OM in een verklaring.

"Het rapport bevat voorts een grote hoeveelheid privacygevoelige en - ook bij vermelding van alleen initialen - tot personen te herleiden informatie."