NIJMEGEN - Onderzoekers van de universiteit van Yale in de Verenigde Staten hebben een vaccin ontwikkeld om cocaïneverslaving te bestrijden. De eerste experimenten met verslaafden zijn zeer bevredigend verlopen.

Dat heeft dr. C. de Jong van het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA) dinsdag gezegd. Het NISPA houdt samen met Novadic, netwerk voor verslavingszorg uit Sint Oedenrode, de Brugmann Universiteit van Brussel en de Stapleford Trust uit Londen, van woensdag tot en met vrijdag in Nijmegen een conferentie over verantwoord afkicken.

De nadruk ligt tijdens de conferentie op nieuwe farmacologische middelen. De Amerikaanse wetenschappers komen in Nijmegen hun project toelichten. Het vaccin tegen cocaïneverslaving is een kunstmatig ontwikkelde stof, die per injectie wordt toegediend. Verslaafden moeten regelmatig zo'n injectie halen en hebben dan geen behoefte meer aan de roes van de drugs.

De Jong, die ook in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet naar middelen om verslaving te bestrijden, noemt het nieuwe vaccin veelbelovend, vooral omdat er tot nu toe geen enkel medicijn is dat afhankelijkheid van cocaïne kan beïnvloeden.