PARIJS - Als president Saddam Hussein van Irak niet samenwerkt met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, zal er zeker geweld worden gebruikt. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, dinsdag voor de Franse radio.

De Villepin zei dit nadat eerder in Bagdad het Iraakse parlement begonnen is aan het debat over eventuele aanvaarding van de VN-resolutie die volledige medewerking van Irak eist.

Het is de eerste keer dat Frankrijk in dergelijke sterke bewoordingen zegt dat Parijs een militaire aanval steunt als Irak zijn verplichtingen niet nakomt. "Op zijn minst kunnen we nu verwachten dat elke beslissing (voor militaire actie) unaniem zal zijn", aldus De Villepin.

Hij verwees hierbij naar de resolutie 1441 die vorige week unaniem door de Veiligheidsraad werd aangenomen en eist dat Irak meewerkt met de wapeninspecties. "Het is nu in het belang van zijn land en zijn volk. Als Saddam Hussein niet gehoorzaamt zal er zeker gebruik van geweld zijn", aldus de bewindsman.