ALMERE - Het vingertopje, waarvan de politie sinds dinsdag de eigenaar zoekt, blijkt geen vingertopje te zijn. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat het voorwerp, dat dinsdagavond door bewoners van de Ommelandvaart in Almere werd gevonden, een cocon van een vlinder of mot is. "Mooi, hè", zei een politiewoordvoerder lachend.

De cocon werd direct na de vondst gekoeld en opgestuurd naar het NFI voor DNA onderzoek. De politie startte dinsdagavond een groot onderzoek waarbij een politiehelikopter werd ingezet om de omgeving af zoeken naar sporen van een misdrijf. Verder werd er contact opgenomen met met ziekenhuizen en doktersposten om te controleren of daar meldingen van ongelukjes met vingertoppen waren binnengekomen.

Hartstikke goed

Volgens de woordvoerder is er sprake van 'hartstikke goed' onderzoekswerk. "Het zal je vinger maar zijn en dat daar niets mee is gedaan. Dan heb je als politie pas een blunder begaan." De technisch rechercheur zag dat er een velletje met een soort ribbeltjes om het 'topje' zat. Bovendien wees een test uit dat er bloed in zat. Een vingertop, concludeerden hij en later ook een GGD-arts die onderzoek had verricht.

"Dus gingen we kijken wat er mogelijk was gebeurd", legde de politiewoordvoerder uit. "Was er gevochten of had een klusser een ongelukje gehad? Of ligt er ergens een lijk zonder vinger?" Hij is blij dat het meevalt. "We zijn een ervaring rijker. Maar in voorkomende gevallen gaan we weer uit van het ergste. Je kunt er maar beter negen keer naast zitten dan dat je een keer een belangrijke zaak mist."